Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede
Lyn på kveldshimmel

Slik beskytter du boligen mot lynnedslag

Her er fem tips som beskytter elektronikk og det elektrisk anlegget i tordenvær.

Sommeren er høysesong for lyn og torden, og hvert år ryker tv-er, datamaskiner og hvitevarer i norske hjem. Men det er ikke alltid at skaden oppdages umiddelbart etter uværet, forteller Elkonor-elektriker Odd Harald Styrmoe i Oslo Elektriske AS.

– Lynnedslag i umiddelbar nærhet kan svekke det elektriske utsyret ditt slik at det får kortere levetid, og rett og slett går i stykker noen uker etter. Denne typen skjulte skader er vanskelige å oppdage. Og når utstyret først ryker såpass lenge etter er det umulig å si om det var lynnedslaget flere uker i forveien som forårsaket skaden.

Nybygg og restaurerte boliger har i dag stort sett overspenningsvern som beskytter det elektriske anlegget mot lynnedslag. Men mange er usikre på om de har god nok beskyttelse. Her er fem sjekkpunkter som gir deg maksimal beskyttelse når uværet herjer.

1. Overspenningsvern i sikringsskapet

I nybygg og ved restaurering er det nå påbudt med overspenningsvern i sikringsskapet. Hvis du tar en titt i sikringsskapet ser det ut som en automatsikring, men uten vippepinnen. For leiligheter kan overspenningsvernet være plassert i hovedsikringsskapet. Overspenningsvernet må alltid monteres av elektriker.

 

2. Finvern

Overspenningsvernet beskytter mot 95 % av spenningen ved et lynnedslag. De resterende 5 % kan potensielt gjøre svært stor skade på elektronikk, og da kan det være smart å investere i et såkalt finvern. Finvernet plugges direkte i kontaktene der du kobler til apparater som er ekstra utsatt, for eksempel TV og PC. Det finnes skjøteledninger med innebygd finvern.

– Det er mange produkter der ute som lover 100 % beskyttelse, men som er av svært dårlig kvalitet. Så jeg anbefaler alle å ta kontakt med elektriker og få finvern av god kvalitet tilpasset norske forhold, sier Styrmoe.

3. Dra ut støpsler

Det er fortsatt ett råd som gjelder, og Elkonor-elektrikere anbefaler alle som ønsker 100 % beskyttelse av elektriske apparater å dra ut støpselet.

– Hvis lynet slår ned i huset, er det å dra ut støpselet den beste beskyttelsen, sier Styrmoe.

Men siden uværet av og til kommer uten at noen er hjemme, vil altså overspenningsvern sammen med finvern være en god sikkerhet.

4. Bestill elkontroll

En grundig elkontroll kan kun gjennomføres av sertifiserte elektrikere. Ved en elkontroll følger elektrikeren normalt normen NEK 405-2 som innebærer blant annet grundig sjekk av sikringsskap, overspenningsvern, jordfeilbryter, kontroll av brytere, kabler og kontakter. En rekke forsikringsselskaper gir rabatt dersom man gjennomfører elkontroll hvert femte år.

5. Sjekk overspenningsvernet etter lynnedslag

Har du montert overspenningsvern i sikringsskapet, må dette sjekkes minst årlig og helst rett etter kraftig tordenvær. Overspenningsvernet jobber kontinuerlig med å beskytte mot plutselige spenningsendringer som ved lynnedslag, noe som gjør at det slites ut. Slik sjekker du: overspenningsvernet består av opptil tre moduler i sikringsskapet med et vindu som enten viser hvit, grønt eller rødt. Hvitt og grønt betyr at de virker, men er en eller flere av modulene røde, må du ringe en elektriker som skifter de ut.